JOUW CURRICULUM VITAE
Lees het artikel of download de gratis pdf-checklist! Voorbeeld cv onderaan!
Achtergrond over het cv
Het cv is jouw visitekaartje als je gaat solliciteren of netwerken. Hij mag positief opvallen op de stapel van misschien wel tientallen of honderden cv’s. Dit doe je door een goede structuur en lay-out te gebruiken. Ook moet de inhoud overtuigend, persoonlijk en duidelijk zijn. Bedenk goed dat er heel veel selecteurs zijn die in 30 seconden al een oordeel hebben over de cv en de persoon erachter. Is je cv rommelig, onduidelijk of niet aantrekkelijk? Dan kom je al gauw binnen 30 seconden op de ‘nee’ stapel terecht.
Download voorbeeld cv onderaan artikel!
Op je cv mag de rode draad en essentie van je werk weergegeven worden, op een compacte manier. De werkgever wil jou letterlijk en figuurlijk kunnen plaatsen en weten welke oplossing voor welk probleem jij bent! Veel mensen zeggen mij weleens “dat staat toch ook in mijn motivatiebrief” over belangrijke informatie die op het cv miste. Je cv wordt vaak op je motivatiebrief geniet. En je raad het al, als je cv niet oké is, lezen ze je brief ook niet, omdat dit teveel tijd kost en je al op de ‘nee’ stapel ligt!
In deze uitgebreide checklist vind je alle tips voor een marktconform cv waarin jij goed uit de verf komt en waarmee je hopelijk binnen die 30 seconden op de ‘JA’ stapel terecht komt.
Persoonlijk cv
· Maak je cv persoonlijk door een persoonlijk profiel toe te voegen.
· De selecteur wil de mens achter de cv leren kennen.
· Laat zien welke unieke oplossing jij bent voor het bedrijf.
· Gebruik een duidelijke en professionele foto, en kijk hierbij het liefst vriendelijk in de lens.
· Wees niet te bescheiden bij het omschrijven van je werkzaamheden, de meeste mensen hebben meer gedaan dan hun functie oorspronkelijk inhield.
· Zet ook neventaken en vrijwilligerswerk op je cv!
· Maak (optioneel) een rijtje kerncompetenties die jou omschrijven als werknemer.
Het persoonlijke profiel/over mij
Schets in ongeveer 4 zinnen wie jij bent, wat je kan, wat je doet, wat je wil en waar je voor staat! Waarom doe jij de dingen die je doet? Hoe doe jij de dingen die je doet? In welke rol doe jij dat? Waar krijg je energie van? Waar verlang jij naar? Wat is je ambitie?
Het mag lekker persoonlijk, overtuigend en energiek geschreven zijn. Dat ik na het lezen van dit stukje jou al wil uitnodigen!
Voorbeeld van een persoonlijk profiel/over mij stukje:
“In alles wat ik doe staat medische ondersteuning van de patiënt centraal. Als verpleegkundige vind ik het belangrijk dat mensen de juiste zorg en aandacht krijgen en mijn sociale vaardigheden zet ik mij daarvoor in. Ik kan goed luisteren en adviseren zodat de patiënt duidelijkheid en vertrouwen krijgt. In mijn behandelingen sta ik garant voor kwaliteit, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.”
Algemeen
· Gebruik het liefst 1, maar maximaal 2 a4'tjes.
· Begin niet met een hele kolom personalia, dat is heel erg ouderwets en neemt teveel belangrijke ruimte in. Maak er een lange lijn van of zet het links of rechtsonder (zie voorbeeld cv onderaan) Adres met postcode is ook echt niet nodig. Je stad is voldoende.
· Zet het belangrijkste bovenaan, omdat selecteurs hier het eerst naar kijken en direct een beeld bij je willen hebben (je persoonlijke profiel en werkervaring bovenaan).
· Maak een apart rijtje met je talenkennis. Spreek je vreemde talen, zet er dan het niveau achter of het bv. ‘native, basic of business’ is.
· Hobby’s mogen op je cv als het niet teveel vragen oproept.
Lay out
· Zoek een mooi (gratis) ‘format’ op bijvoorbeeld www.canva.com
· Gebruik het liefst 2 kolommen per pagina
· Gebruik kleuraccenten
· Maak je cv niet te vol en druk het moet uitnodigend lezen
· Gebruik veel bullets en 'scanbare' rijtjes
· Gebruik een mooi lettertype
· Maak de kopjes en titels duidelijk (bold, andere kleur of geaccentueerd)
Werkervaring
· Focus je op de laatste tien jaar van je loopbaan (tenzij een oudere baan echt een meerwaarde heeft)
· Begin met het meest actuele (anti-chronologisch) bovenaan, omdat je daarmee aansluit op de volgende baan.
· Gebruik ‘transferable skills’ onder je werkervaring, de juiste keywords (over je competenties en taken) die ook voor je werkgever herkenbaar zijn (bv. Data analyse, adviseren, coördineren, trainen, klantcontact, lesopzet)
· Schrijf dit in 'scanbare' rijtjes onder je werkervaring (max vier bullets) en zet de skills/keywords in het begin van de zin, om het nog makkelijker te scannen.
· Benoem verantwoordelijkheden, getallen en resultaten van je werk. (Verantwoordelijk voor een team van 20 mensen en een jaarlijkse personele groei van 10% (in 2021 12% groei gerealiseerd)
Opleiding
· Skip als er ruimtegebrek is middelbare scholen.
· Beschrijf je opleidingen met het jaartal en de naam van het opleidingsinstituut.
· Stages of werkervaring vanuit (deeltijd)opleidingen mag je bij werkervaring noteren.
· Gevolgde cursussen en trainingen kan je in een apart beknopt rijtje opnemen. Hiermee laat je zien dat je blijft groeien.
Overige tips
· Maak je cv samen met iemand en vraag minstens aan 3 mensen feedback! Vaak zit je in je eigen ‘tunnelvisie’ waardoor je niet alles meer ziet. Er zijn altijd wel enkele tips die je kan verwerken zodat je nóg beter uit de verf komt!
· Wees niet te bescheiden in je cv, de meeste mensen zijn zich niet bewust van wat voor meerwaarde zij hadden in het bedrijf.
· Moeite met de rode draad en essentie uit je werk halen om op je cv te zetten? Vraag hulp aan je loopbaancoach!
Comments